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छोला मसाला/ Chola Masala


कुल पाक समय  10 घंटे 40 मिनट= तैयारी का समय 10 घंटे  + पकाने का समय 40 मिनट
मात्रा = 4-5 के लिए

सामग्री :-
  1. काबुली छोले -- 1 कप
  2. चाय बैग -- 2  या चाय पत्ती -- 1 छोटी चम्मच
  3. बेकिंग सोडा -- 1 छोटी चम्मच
  4. साबुत मसाला
    1. दालचीनी -- 1 इन्च
    2. बड़ी इलाइची -- 1
    3. इलाइची -- 2
    4. लौंग -- 4-5
    5. सौंफ -- 1 छोटी चम्मच
    6. साबुत काली मिर्च -- 3-4
    7. साबुत धनिया -- 1 छोटी चम्मच
    8. तेज पत्ता -- 1
    9. कश्मीरी लाल मिर्च -- 2
    10. जीरा(1 छोटी चम्मच)
  5. अदरक -- 1 इंच
  6. लहसुन -- 4-5
  7. प्याज -- 2 माध्यम आकार की
  8. टमाटर -- 2 माध्यम आकार की
  9. हरी मिर्च -- 1
  10. तेल -- 2 बड़ी चम्मच
  11. जीरा -- 1/2 छोटी चम्मच
  12. हल्दी -- 1/2 छोटी चम्मच
  13. लाल मिर्च पाउडर -- 1/2 छोटी चम्मच
  14. धनिया पाउडर -- 1/2 छोटी चम्मच
  15. निम्बू रस -- 2 छोटी चम्मच
विधि :-
  1. काबुली छोले (1 कप) को 9-10 घंटे के लिए पानी में भिगो कर रख दें|
  2. 9-10 घंटे बाद काबुली चोलों को 3 कप पानी, 2 चाय बैग या 1 छोटी चम्मच चाय पत्तीऔर बेकिंग सोडा (1 छोटी चम्मच) प्रेशर कुकर में दाल कर 4-5 सिटी आने तक पकाएं|
  3. कड़ाई में दालचीनी (1 इन्च), बड़ी इलाइची (1), इलाइची(2), लौंग(4-5), सौंफ(1 छोटी चम्मच), साबुत काली मिर्च (3-4), साबुत धनिया(1 छोटी चम्मच), तेज पत्ता (1), कश्मीरी लाल मिर्च(2), और जीरा(1 छोटी चम्मच) को बिना तेल के सेकें | जब मसाले का रंग बदलना लगे तो मसाले को पीस लें|
  4. अदरक (1 इंच), लहसुन(4-5), प्याज(2 माध्यम आकार की), टमाटर(2 माध्यम आकार की) और हरी मिर्च(1) का पेस्ट बना लें|
  5. कड़ाई में तेल (2 बड़ी चम्मच) डाल कर गरम करें| तेल गरम होने पर जीरा (1/2 छोटी चम्मच) डालें|
  6. जीरा तड़कने पर कड़ाई में अदरक, लहसुन, प्याज, टमाटर, हरी मिर्च का पेस्ट डालें और फिर 4-5 मिनट तक पकाएं|
  7. अब साबुत गरम मसाला पाउडर, हल्दी(1/2 छोटी चम्मच), लाल मिर्च पाउडर(1/2 छोटी चम्मच) और धनिया पाउडर(1/2 छोटी चम्मच) मिलायें, फिर 2-3 मिनट तक पकायें|
  8. इसमें 2 कप पानी मिलायें और फिर उसे उबालें| अन्त में छोले मिलाएं और फिर 1-2 मिनट तक पकायें|
  9. छोला मसाला तैयार है| परोसने से पहले निम्बू रस (2 छोटी चम्मच) मिलायें और धनिया पत्ती से सजायें|

Ingredients :-
  1. Garbanzo Beans/Kabuli Chane -- 1 cup
  2. Tea Bag -- 2 or Tea Leaf -- 1 tsp  
  3. Baking Soda -- 1 tsp
  4. Whole Garam Masala
    1. Cinnamon -- 1 inch
    2. Black Cardamom -- 1
    3. Green Cardamom -- 2
    4. Cloves -- 4-5
    5. Fennel Seeds -- 1 tsp
    6. Whole Black Pepper -- 3-4
    7. Whole Coriander Seed -- 1 tsp
    8. Bay Leaf -- 1
    9. Kashmiri Lal Mirch -- 2
    10. Cumin Seed -- 1 tsp
  5. Ginger -- 1 inch
  6. Garlic -- 4-5
  7. Onion -- 2 medium size
  8. Tomato -- 2 medium size
  9. Green Chili -- 1
  10. Oil -- 2 tbsp
  11. Cumin Seed -- ½ tsp
  12. Turmeric -- ½ tsp
  13. Red chili powder -- ½ tsp
  14. Coriander Powder -- ½ tsp
  15. Lemon Juice -- 2 tsp
Instructions :-
  1. Soak the Garbanzo Beans/Kabuli Chane(1 cup) in the water for 9-10 hours.
  2. After 9-10 hours, put  Garbanzo Beans/Kabuli Chane, 3 cup water, 2 tea bag or 1 tsp  Tea Leaf and Baking Soda (1 tsp) in the pressure cooker. Cover the pressure cooker and cook it for 4-5 whistles.
  3. Dry roast Cinnamon(1 inch), Black Cardamom(1), Green Cardamom(2), Cloves(4-5), Fennel Seeds (1 tsp), Whole Black Pepper (3-4), Whole Coriander Seed(1 tsp), Bay Leaf(1), Kashmiri Lal Mirch(2) and Cumin Seed (1 tsp) at low flame in a pan.
  4. Make paste of Ginger(1 inch), Garlic(4-5), Onion(2 medium size), Tomato(2 medium size) and Green Chili(1).
  5. Add Oil (2 tbsp) in the pan and heat it. When Oil is heated then add Cumin Seed (½ tsp).
  6. When Cumin Seed start to splutter then add Ginger, Garlic, Onion, Tomato, Green Chili paste. After that cook it for another 4-5 minute.
  7. Now add Whole Garam Masala Powder, Turmeric(½ tsp), Red chili powder(½ tsp) and Coriander Powder(½ tsp) in the pan and cook it for 2-3 minute.
  8. Add 2 cup water in the pan and boil for  some time. Eventually add Garbanzo Beans/Kabuli Chane and cook it for 1-2 minute.
  9. Chopla Masala is ready to serve. Before serving, add Lemon Juice (2 tsp) in Chola Masala and decorate it with Coriander leaves.