कुल पाक समय 40 मिनट= तैयारी का समय 15 मिनट + पकाने का समय 25 मिनट
मात्रा = 6-7 के लिए
सामग्री:-
- बड़ी मिर्च -- 3-4
- इमली -- 1 बड़ी चम्मच
- टमाटर -- 1 बड़े आकार का
- मसाला पावडर के लिए
- तिल -- 2 बड़ी चम्मच
- खसखस -- 1 बड़ी चम्मच
- नारियल पावडर -- 1/4 कप
- जीरा -- 1 बड़ी चम्मच
- लाल मिर्च -- 2
- मूंगफली -- 1/4 कप
- हल्दी -- 1/4 छोटी चम्मच
- नमक -- स्वाद अनुसार
- अदरक -- 1 इंच
- लहसुन -- 5 - 6
- तेल -- 3 बड़े चम्मच
- जीरा -- 1 छोटी चम्मच
- राइ/सरसों -- 1 छोटी चम्मच
- मैथी -- 1/2 छोटी चम्मच
विधि :-
- इमली (2/3 बड़ी चम्मच ) को 1/2 कप पानी में भिगो कर 10-15 मिनट के लिए रख दे ।
- टमाटर (1 बड़े आकार का ) को बारीक़ काट लें
- कड़ाई में तिल (2 बड़ी चम्मच), खसखस (1 बड़ी चम्मच ), नारियल पावडर (1/4 कप ), जीरा (1 बड़ी चम्मच), साबुत धना (1 बड़ी चम्मच), लाल मिर्च(2 ) और मूंगफली (1/4 कप ) को बिना तेल के सेकें। सकने के बाद उसे ठंडा होने दें।
- ठंडा होने के बाद, हल्दी(1/4 छोटी चम्मच ) और नमक (स्वाद अनुसार ) मिलकर इसे पीस लें।
- अदरक (1 इंच ) और लहसुन (5 -6 ) का पेस्ट बना लें ।
- अब कड़ाई में तेल (2 बड़े चम्मच) लें और बड़ी मिर्चों(3-4 ) को तलें। तलने के बाद बड़ी मिर्चों को किसी साफ़ न्यूज़ पेपर या पेपर टॉवल में रख कर उसका अतरिक्त तेल सुख लें।
- कड़ाई में तेल अगर 2 बड़ी चम्मच से काम हो तो उसमें और तेल डाल लें । कड़ाई को गरम करें और उसमें जीरा (1 छोटी चम्मच), राइ/सरसों(1 छोटी चम्मच ) और मैथी (1/2 छोटी चम्मच ) डालें । जब मसाला तड़कने लगे तब उसमें मीठी नीम की पत्ती (6-7 ) और अदरक-लहसुन का पेस्ट डालें।
- 1/2 मिनट बाद इमली का पानी 1/2 कप डालें और पिसा हुआ मसाला मिलाएं ।
- 2 -3 मिनट बाद टमाटर, मिर्च और नमक डालें । 7-8 मिनट तक पकाएं।
- हैदराबादी मिर्च का सालान तैयार है ।
Total Time 40 Minutes = Preparation Time 15 Minutes + Cooking Time 25 Minutes
Serves = 6-7
Ingredients :-
- Big Chilies -- 3-4
- Tamarind -- 2/3 tbsp
- Tomato -- 1 big size
- For masala powder
- Sesame -- 2 tbsp
- Poppy seed -- 1 tbsp
- Coconut powder -- 1/4 cup
- Cumin Seed -- 1 tbsp
- Coriander Seed -- 1 tbsp
- Red chili -- 2
- Peanuts -- 1/4 cup
- Turmeric powder -- 1/4 tsp
- Salt -- as per taste
- Ginger -- 1 inch
- Garlic -- 5-6
- Oil -- 2 tbsp
- Cumin seed -- 1 tsp
- Mustard seed -- 1 tsp
- Fenugreek seed -- 1/2 tsp
Instructions :-
- Soak Tamarind(2/3 tbsp) for 10-15 minute in the 1/2 cup water.
- Chop Tomato (1 big size) finely.
- Dry roast Seasame(2 tbsp), Poppy seed(1 tbsp), Coconut powder(1/4cup), Cumin Seed(1 tbsp), Coriander Seed (1 tbsp), Red chili(2) and peanuts (1/4 cup) at low flame for 1-2 minute in the pan. After roasting masala keep it in the separate container for for getting cooled.
- After getting cooled, grind it grind it and mix it with Turmeric powder (1/4 tsp) and salt (as per taste).
- Make a paste of Ginger (1 inch) and Garlic (5-6).
- Add Oil (2 tbsp) in the pan, and fry Big Chilies(3-4) in the oil. After frying it keep all the Chilies in the Kitchen paper or clean news paper for absorbing the extra oil.
- If less Oil is available in the pan then add more oil. Heat the pan and add Cumin seed (1 tsp), Mustard seed (1 tsp) and Fenugreek seed (1/2 tsp). When masal start to sizzle then add Curry Leaves (6-7) and Ginger-Garlic paste.
- After 1/2 minute add Tamarind mixed water (1/2 cup) and masala powder (mentioned in 3)
- After 2-3 minute add Tomato pieces, fried Big Chilies and salt. Cook it for another 7-8 minute.
- Hyderabadi Salan is ready to serve.