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हैदराबादी मिर्च का सालान/Hyderabadi Mirch Salan


कुल पाक समय   40 मिनट= तैयारी का समय 15 मिनट  + पकाने का समय 25 मिनट
मात्रा = 6-7 के लिए

सामग्री:-

  1. बड़ी मिर्च -- 3-4
  2. इमली -- 1 बड़ी चम्मच
  3. टमाटर -- 1 बड़े आकार का
  4. मसाला पावडर के लिए
  5. तिल -- 2 बड़ी चम्मच
    1. खसखस -- 1 बड़ी चम्मच
    2. नारियल पावडर -- 1/4 कप
    3. जीरा -- 1 बड़ी चम्मच
    4. लाल मिर्च -- 2
    5. मूंगफली -- 1/4 कप
  6. हल्दी -- 1/4 छोटी चम्मच
  7. नमक -- स्वाद अनुसार
  8. अदरक -- 1 इंच
  9. लहसुन -- 5 - 6
  10. तेल -- 3  बड़े चम्मच
  11. जीरा -- 1  छोटी चम्मच
  12. राइ/सरसों -- 1 छोटी चम्मच
  13. मैथी -- 1/2 छोटी चम्मच

विधि :-
  1. इमली (2/3 बड़ी चम्मच ) को 1/2 कप पानी में भिगो  कर 10-15 मिनट   के लिए रख दे ।
  2. टमाटर (1 बड़े आकार का ) को बारीक़ काट लें
  3. कड़ाई में तिल (2 बड़ी चम्मच), खसखस  (1 बड़ी चम्मच ),  नारियल पावडर (1/4 कप ), जीरा (1 बड़ी चम्मच), साबुत धना (1 बड़ी चम्मच), लाल मिर्च(2 ) और मूंगफली (1/4 कप )  को बिना तेल के सेकें। सकने के बाद उसे ठंडा होने दें।  
  4. ठंडा होने के बाद, हल्दी(1/4 छोटी चम्मच ) और नमक (स्वाद अनुसार )  मिलकर इसे पीस लें।
  5. अदरक (1 इंच ) और लहसुन (5 -6 ) का पेस्ट बना लें ।
  6. अब कड़ाई में तेल (2 बड़े चम्मच) लें और बड़ी मिर्चों(3-4  ) को तलें। तलने के बाद बड़ी मिर्चों को किसी साफ़ न्यूज़ पेपर या पेपर टॉवल में रख कर उसका अतरिक्त तेल सुख लें।
  7. कड़ाई में तेल अगर 2 बड़ी चम्मच से काम हो तो उसमें और तेल डाल  लें । कड़ाई को गरम करें और उसमें जीरा (1  छोटी चम्मच), राइ/सरसों(1 छोटी चम्मच ) और मैथी (1/2 छोटी चम्मच ) डालें ।  जब मसाला  तड़कने लगे तब उसमें मीठी नीम की पत्ती (6-7 ) और अदरक-लहसुन का पेस्ट डालें।
  8. 1/2 मिनट बाद इमली का पानी 1/2 कप डालें और पिसा हुआ मसाला मिलाएं ।
  9. 2 -3 मिनट बाद टमाटर, मिर्च और नमक डालें । 7-8 मिनट तक पकाएं।         
  10. हैदराबादी मिर्च का सालान तैयार है ।

Total Time 40 Minutes = Preparation Time 15 Minutes + Cooking Time 25 Minutes
Serves =  6-7


Ingredients :-
  1. Big Chilies -- 3-4
  2. Tamarind -- 2/3 tbsp
  3. Tomato -- 1 big size
  4. For masala powder
    1. Sesame -- 2 tbsp
    2. Poppy seed -- 1 tbsp
    3. Coconut powder -- 1/4 cup
    4. Cumin Seed -- 1 tbsp
    5. Coriander Seed -- 1 tbsp
    6. Red chili -- 2
    7. Peanuts -- 1/4 cup
  5. Turmeric powder -- 1/4 tsp
  6. Salt -- as per taste
  7. Ginger -- 1 inch
  8. Garlic -- 5-6
  9. Oil -- 2 tbsp
  10. Cumin seed -- 1 tsp
  11. Mustard seed -- 1 tsp
  12. Fenugreek seed -- 1/2 tsp

Instructions :-
  1. Soak Tamarind(2/3 tbsp) for 10-15 minute in the 1/2 cup water.
  2. Chop Tomato (1 big size) finely.
  3. Dry roast Seasame(2 tbsp), Poppy seed(1 tbsp), Coconut powder(1/4cup), Cumin Seed(1 tbsp), Coriander Seed (1 tbsp), Red chili(2) and peanuts (1/4 cup) at low flame for 1-2 minute in the pan. After roasting masala keep it in the separate container for for getting cooled.
  4. After getting cooled, grind it  grind it and mix it with Turmeric powder (1/4 tsp) and salt (as per taste).
  5. Make a paste of Ginger (1 inch) and Garlic (5-6).
  6. Add Oil (2 tbsp) in the pan, and fry Big Chilies(3-4) in the oil. After frying it keep all the Chilies in the Kitchen paper or clean news paper for absorbing the extra oil.
  7. If less Oil is available in the pan then add more oil. Heat the pan and add Cumin seed (1 tsp), Mustard seed (1 tsp) and Fenugreek seed (1/2 tsp). When masal start to sizzle then add Curry Leaves (6-7) and Ginger-Garlic paste.
  8. After 1/2 minute add Tamarind mixed water (1/2 cup) and masala powder (mentioned in  3)
  9. After 2-3 minute add Tomato pieces, fried Big Chilies and  salt. Cook it for another 7-8 minute.
  10. Hyderabadi Salan is ready to serve.