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मूली थेपला /Muli Thepla




कुल पाक समय   50 मिनट= तैयारी का समय 25 मिनट  + पकाने का समय 25मिनट
मात्रा = 9-10 थेपले

सामग्री :-
  1. मूली के पत्ते -- 1 /3 कप
  2. गेहुँ  आटा -- 1 कप
  3. हल्दी -- 1 /4 छोटी चम्मच
  4. नमक -- स्वादनुसार
  5. दही -- 1/4 कप
  6. तेल -- 1 छोटी चम्मच
विधि :-
  1. मूली को किस लें और मूली के पत्तों को बारीक़ काट लें।
  2. अब मूली(1/2 कप ), मूली के पत्ते (1 /3 कप ), गेहुँ  आटा(1 कप ), हल्दी (1 /4 छोटी चम्मच ), नमक (स्वादनुसार ), दही (1/4 कप ) और तेल (1 बड़ी चम्मच)  को मिला कर मिश्रण को बिना पानी मिलाये गूथ लें।
  3. अब मिश्रण को 10-15 मिनट तक धक केर छोड़ दें।
  4. मिश्रण से 9-10 बराबर आकार के गोल बड़े नीबू आकार के बनाएं ।
  5. अब इन गोलों को बेलें। अगर बेलते समय ये चिपकें तो गेहूं के आटे को गोले पर लगायें।
  6. तवे में तेल या घी डाल कर फैलाएं और बिल हुआ थेपला डाल कर दोनों तरफ से सेकें  
 
Ingredients :-
  1. Radish -- 1/2 cup
  2. Radish Leaves -- 1/3 cup
  3. Wheat Flour -- 1 cup
  4. Turmeric -- 1/4 tsp
  5. Salt -- as per taste
  6. Yoghurt/Dahi/Curd -- 1/4 cup)
  7. Oil -- 1 tbsp

Instructions :-
  1. Grate the radish and finely chop the Radish Leaves
  2. Mix the grated Radish(1/2 cup), chopped Radish Leaves(1/3 cup), Wheat Flour(1 cup), Turmeric(1/4 tsp), Salt (as per taste), Yogurt/Dahi/Curd(1/4 cup) and Oil (1 tbsp) and make dough of the mixture without mixing the water.
  3. After covering the dough, leave it for 10-15 minute.
  4. Now make 9-10 round shape balls from the dough and roll out each ball into 4-5 inch circle.
  5. If mixture is getting stuck then add wheat flour over the ball.
  6. Spread oil / ghee on the griddle and cook the thepla from both the side