कुल पाक समय 50 मिनट= तैयारी का समय 25 मिनट + पकाने का समय 25मिनट
मात्रा = 9-10 थेपले
सामग्री :-
- मूली के पत्ते -- 1 /3 कप
- गेहुँ आटा -- 1 कप
- हल्दी -- 1 /4 छोटी चम्मच
- नमक -- स्वादनुसार
- दही -- 1/4 कप
- तेल -- 1 छोटी चम्मच
विधि :-
- मूली को किस लें और मूली के पत्तों को बारीक़ काट लें।
- अब मूली(1/2 कप ), मूली के पत्ते (1 /3 कप ), गेहुँ आटा(1 कप ), हल्दी (1 /4 छोटी चम्मच ), नमक (स्वादनुसार ), दही (1/4 कप ) और तेल (1 बड़ी चम्मच) को मिला कर मिश्रण को बिना पानी मिलाये गूथ लें।
- अब मिश्रण को 10-15 मिनट तक धक केर छोड़ दें।
- मिश्रण से 9-10 बराबर आकार के गोल बड़े नीबू आकार के बनाएं ।
- अब इन गोलों को बेलें। अगर बेलते समय ये चिपकें तो गेहूं के आटे को गोले पर लगायें।
- तवे में तेल या घी डाल कर फैलाएं और बिल हुआ थेपला डाल कर दोनों तरफ से सेकें
Ingredients :-
- Radish -- 1/2 cup
- Radish Leaves -- 1/3 cup
- Wheat Flour -- 1 cup
- Turmeric -- 1/4 tsp
- Salt -- as per taste
- Yoghurt/Dahi/Curd -- 1/4 cup)
- Oil -- 1 tbsp
Instructions :-
- Grate the radish and finely chop the Radish Leaves
- Mix the grated Radish(1/2 cup), chopped Radish Leaves(1/3 cup), Wheat Flour(1 cup), Turmeric(1/4 tsp), Salt (as per taste), Yogurt/Dahi/Curd(1/4 cup) and Oil (1 tbsp) and make dough of the mixture without mixing the water.
- After covering the dough, leave it for 10-15 minute.
- Now make 9-10 round shape balls from the dough and roll out each ball into 4-5 inch circle.
- If mixture is getting stuck then add wheat flour over the ball.
- Spread oil / ghee on the griddle and cook the thepla from both the side