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राजमा/Rajma


कुल पाक समय  8 घंटा 30 मिनट = तैयारी का समय 8 घंटे  + पकाने का समय 30 मिनट
मात्रा : 3-4 के लिए

सामग्री :-
  1. राजमा -- 1 कप
  2. प्याज -- 1 मध्यम आकार
  3. लहसुन -- 4-5
  4. अदरक -- 1 इंच
  5. टमाटर -- 2 मध्यम आकर
  6. तेल -- 2 बड़ी चम्मच
  7. धनिया पाउडर -- 1 छोटी चम्मच
  8. जीरा पाउडर -- 1 छोटी चम्मच
  9. हल्दी -- 1/2 छोटी चम्मच
  10. गरम मसाला -- 1 छोटी चम्मच
  11. लाल मिर्च -- 1 छोटी चम्मच
  12. नमक -- स्वादानुसार

विधि :-
  1. राजमा(1 कप) को 8 घंटे के लिए पानी में रख दें| 8 घंटे बाद राजमा को 4 कप पानी में नमक मिला कर प्रेशर कुकर में डालें और 4-5 सिटी तक पकायें|
  2. प्याज(1 मध्यम आकार),  लहसुन(4-5), अदरक(1 इंच) का पेस्ट बनाएं, फिर टमाटर(2 मध्यम आकर)  का पेस्ट बनाएं|
  3. कड़ाई में तेल(2 बड़ी चम्मच) डालें  और गरम करें| तेल गरम होने पर कड़ाई में प्याज- अदरक- लहसुन का पेस्ट डालें| जब पेस्ट सुन्हेरे रंग का होने लगे तब उसमें टमाटर का पेस्ट डालें|
  4. जब पेस्ट तेल छोड़ने लगे तब कड़ाई में धनिया पाउडर(1 छोटी चम्मच), जीरा पाउडर(1 छोटी चम्मच), हल्दी(1/2 छोटी चम्मच), गरम मसाला(1 छोटी चम्मच), लाल मिर्च(1 छोटी चम्मच) और नमक(स्वादानुसार) मिलायें| फिर उबले हुए राजमा और 1 कप पानी(जो की उबालने में उपयोग किया गया था) मिला कर 7-8 मिनट तक पकायें|
  5. राजमा तैयार है|

Ingredients :-
  1. Rajma -- 1 cup
  2. Onion -- 1 medium size
  3. Garlic -- 4-5
  4. Ginger -- 1 inch
  5. Tomato -- 2 medium size
  6. Oil -- 2 tbsp
  7. Coriander Powder -- 1 tsp
  8. Cumin Powder -- 1 tsp
  9. Turmeric Powder -- ½ tsp
  10. Garam Masala -- 1 tsp
  11. Red Chili Powder -- 1 tsp
  12. Salt -- as per taste
Instructions :-

  1. Soak the Rajma (1 cup) in the water for 8 hours. After 8 hours add Rajma, Salt and 4 cup water in the Pressure Cooker.Cover it and cook it for 4-5 whistles.
  2. Make paste of Onion (1 medium size), Garlic (4-5) and Ginger( 1 inch). After that make paste of Tomato (2 medium size).
  3. Add Oil (2 tbsp) in the pan and heat it. When Oil is hot then add Onion-Ginger-Garlic paste. When Onion is having Golden colour then add Tomato paste.
  4. When paste start to leave Oil then add Coriander Powder(1 tsp), Cumin Powder (1 tsp), Turmeric Powder (½ tsp), Garam Masala (1 tsp), Red Chili Powder (1 tsp) and Salt (as per taste) in the pan. Add boiled Rajma & 1cup water( which was used for boiling Rajma) and cook it for another 7-8 minute.
  5. Rajma is ready to serve.