कुल पाक समय 50 मिनट= तैयारी का समय 25 मिनट + पकाने का समय 25मिनट
मात्रा = 9-10 थेपले
सामग्री :-
- लौकी -- 3/4 कप
- अदरक -- 1 इंच
- लहसुन -- 5-6
- गेहुँ आटा -- 1 कप
- धनिया पाउडर -- 1 छोटी चम्मच
- अजवायन -- 1 छोटी चम्मच
- हल्दी -- 1/4 छोटी चम्मच
- लाल मिर्च -- 1 छोटी चम्मच
- नमक -- स्वादनुसार
- दही -- 1-2 बड़ी चम्मच
- तेल -- 2 बड़ी चम्मच
विधि :-
- लौकी को छील कर, उसे किस लें(3/4 कप)।
- अदरक(1 इंच) और लहसुन(5-6) का पेस्ट बना लें|
- अब लौकी, गेहुँ आटा(1 कप), अदरक-लहसुन का पेस्ट, धनिया पाउडर(1 छोटी चम्मच), अजवायन(1 छोटी चम्मच), हल्दी(1/4 छोटी चम्मच), लाल मिर्च(1 छोटी चम्मच), नमक(स्वादनुसार), दही(1-2 बड़ी चम्मच) और तेल(2 बड़ी चम्मच) को मिला कर मिश्रण को बिना पानी की सहायता गूथ लें।
- अब मिश्रण को 10-15 मिनट तक धक केर छोड़ दें।
- मिश्रण से 9-10 बराबर आकार के गोले बनाएं ।
- अब इन गोलों को बेलें। अगर बेलते समय ये चिपकें तो गेहूं के आटे को गोले पर लगायें।
- तवे में तेल या घी डाल कर फैलाएं और बिल हुआ थेपला डाल कर दोनों तरफ से सेकें
Ingredient :-
- Dudhi/Lauki/Bottle Gourd -- ¾ cup
- Ginger -- 1 inch
- Garlic -- 5-6
- Wheat Flour -- 1 cup
- Coriander Powder -- 1 tsp
- Carom Seeds -- 1 tsp
- Turmeric -- 1/4 tsp
- Red Chili powder -- 1 tsp
- Salt -- as per taste
- Yogurt/Dahi/Curd -- 1-2 tbsp
- Oil -- 2 tbsp
Instruction :-
- Peel the dudhi/ lauki/Bottle gourd and grate it.(¾ cup)
- Make paste of Ginger(1 inch) and Garlic(5-6).
- Mix Bottle gourd, Wheat Flour(1 cup), Ginger-Garlic Paste, Coriander Powder(1 tsp), Carom Seeds(1 tsp), Turmeric(1/4 tsp), Red Chili powder(1 tsp), Salt (as per taste), Yogurt/Dahi/Curd(1-2 tbsp) and Oil (2 tbsp) and make dough of the mixture using water.
- After covering the dough, leave it for 10-15 minute.
- Now make 9-10 round shape balls from the dough and roll out each ball into 5 inch circle.
- If mixture is getting stuck then add wheat flour over the ball.
- Spread oil / ghee on the griddle and cook the thepla from both the side.