कुल पाक समय   50 मिनट= तैयारी का समय 25 मिनट  + पकाने का समय 25मिनट 
मात्रा = 9-10 थेपले 
सामग्री :-
- लौकी -- 3/4 कप
 - अदरक -- 1 इंच
 - लहसुन -- 5-6
 - गेहुँ आटा -- 1 कप
 - धनिया पाउडर -- 1 छोटी चम्मच
 - अजवायन -- 1 छोटी चम्मच
 - हल्दी -- 1/4 छोटी चम्मच
 - लाल मिर्च -- 1 छोटी चम्मच
 - नमक -- स्वादनुसार
 - दही -- 1-2 बड़ी चम्मच
 - तेल -- 2 बड़ी चम्मच
 
विधि :-
- लौकी को छील कर, उसे किस लें(3/4 कप)।
 - अदरक(1 इंच) और लहसुन(5-6) का पेस्ट बना लें|
 - अब लौकी, गेहुँ आटा(1 कप), अदरक-लहसुन का पेस्ट, धनिया पाउडर(1 छोटी चम्मच), अजवायन(1 छोटी चम्मच), हल्दी(1/4 छोटी चम्मच), लाल मिर्च(1 छोटी चम्मच), नमक(स्वादनुसार), दही(1-2 बड़ी चम्मच) और तेल(2 बड़ी चम्मच) को मिला कर मिश्रण को बिना पानी की सहायता गूथ लें।
 - अब मिश्रण को 10-15 मिनट तक धक केर छोड़ दें।
 - मिश्रण से 9-10 बराबर आकार के गोले बनाएं ।
 - अब इन गोलों को बेलें। अगर बेलते समय ये चिपकें तो गेहूं के आटे को गोले पर लगायें।
 - तवे में तेल या घी डाल कर फैलाएं और बिल हुआ थेपला डाल कर दोनों तरफ से सेकें
 
Ingredient :-
- Dudhi/Lauki/Bottle Gourd -- ¾ cup
 - Ginger -- 1 inch
 - Garlic -- 5-6
 - Wheat Flour -- 1 cup
 - Coriander Powder -- 1 tsp
 - Carom Seeds -- 1 tsp
 - Turmeric -- 1/4 tsp
 - Red Chili powder -- 1 tsp
 - Salt -- as per taste
 - Yogurt/Dahi/Curd -- 1-2 tbsp
 - Oil -- 2 tbsp
 
Instruction :-
- Peel the dudhi/ lauki/Bottle gourd and grate it.(¾ cup)
 - Make paste of Ginger(1 inch) and Garlic(5-6).
 - Mix Bottle gourd, Wheat Flour(1 cup), Ginger-Garlic Paste, Coriander Powder(1 tsp), Carom Seeds(1 tsp), Turmeric(1/4 tsp), Red Chili powder(1 tsp), Salt (as per taste), Yogurt/Dahi/Curd(1-2 tbsp) and Oil (2 tbsp) and make dough of the mixture using water.
 - After covering the dough, leave it for 10-15 minute.
 - Now make 9-10 round shape balls from the dough and roll out each ball into 5 inch circle.
 - If mixture is getting stuck then add wheat flour over the ball.
 - Spread oil / ghee on the griddle and cook the thepla from both the side.