Menu

Printfriendly

लौकी-दूधि थेपला/ Lauki-doodhi Thepla


कुल पाक समय   50 मिनट= तैयारी का समय 25 मिनट  + पकाने का समय 25मिनट
मात्रा = 9-10 थेपले

सामग्री :-
  1. लौकी -- 3/4 कप
  2. अदरक -- 1 इंच
  3. लहसुन -- 5-6
  4. गेहुँ आटा -- 1 कप
  5. धनिया पाउडर -- 1 छोटी चम्मच
  6. अजवायन -- 1 छोटी चम्मच
  7. हल्दी -- 1/4 छोटी चम्मच
  8. लाल मिर्च -- 1 छोटी चम्मच
  9. नमक -- स्वादनुसार
  10. दही -- 1-2 बड़ी चम्मच
  11. तेल -- 2 बड़ी चम्मच

विधि :-
  1. लौकी को छील कर, उसे किस लें(3/4 कप)।
  2. अदरक(1 इंच) और लहसुन(5-6) का पेस्ट बना लें|
  3. अब लौकी, गेहुँ आटा(1 कप), अदरक-लहसुन का पेस्ट, धनिया पाउडर(1 छोटी चम्मच), अजवायन(1 छोटी चम्मच), हल्दी(1/4 छोटी चम्मच), लाल मिर्च(1 छोटी चम्मच), नमक(स्वादनुसार), दही(1-2 बड़ी चम्मच) और तेल(2 बड़ी चम्मच)  को मिला कर मिश्रण को बिना पानी की सहायता गूथ लें।
  4. अब मिश्रण को 10-15 मिनट तक धक केर छोड़ दें।
  5. मिश्रण से 9-10 बराबर आकार के गोले बनाएं ।
  6. अब इन गोलों को बेलें। अगर बेलते समय ये चिपकें तो गेहूं के आटे को गोले पर लगायें।
  7. तवे में तेल या घी डाल कर फैलाएं और बिल हुआ थेपला डाल कर दोनों तरफ से सेकें  

Ingredient :-
  1. Dudhi/Lauki/Bottle Gourd -- ¾ cup
  2. Ginger -- 1 inch
  3. Garlic -- 5-6
  4. Wheat Flour -- 1 cup
  5. Coriander Powder -- 1 tsp
  6. Carom Seeds -- 1 tsp
  7. Turmeric -- 1/4 tsp
  8. Red Chili powder -- 1 tsp
  9. Salt -- as per taste
  10. Yogurt/Dahi/Curd -- 1-2 tbsp
  11. Oil -- 2 tbsp

Instruction :-
  1. Peel the dudhi/ lauki/Bottle gourd and grate it.(¾ cup)
  2. Make paste of Ginger(1 inch) and Garlic(5-6).
  3. Mix Bottle gourd, Wheat Flour(1 cup), Ginger-Garlic Paste, Coriander Powder(1 tsp), Carom Seeds(1 tsp), Turmeric(1/4 tsp), Red Chili powder(1 tsp), Salt (as per taste), Yogurt/Dahi/Curd(1-2 tbsp) and Oil (2 tbsp) and make dough of the mixture using  water.
  4. After covering the dough, leave it for 10-15 minute.
  5. Now make 9-10 round shape balls from the dough and roll out each ball into 5 inch circle.
  6. If mixture is getting stuck then add wheat flour over the ball.
  7. Spread oil / ghee on the griddle and cook the thepla from both the side.