Menu

Printfriendly

सरसों का साग/Sarson Ka Saag


कुल पाक समय  1 घंटा 25 मिनट = तैयारी का समय 25 मिनट + पकाने का समय 60 मिनट
मात्रा :4 के लिए

सामग्री :-
  1. सरसों साग -- 750 ग्राम
  2. बथुआ साग -- 250 ग्राम
  3. पलक साग -- 250 ग्राम
  4. नमक -- स्वादानुसार
  5. प्याज -- 1
  6. अदरक -- 2 इंच
  7. लहसुन -- 7-8
  8. हरी मिर्च -- 2
  9. जीरा -- 1 छोटी चम्मच
  10. धनिया पाउडर -- 1 छोटी चम्मच
  11. लाल मिर्च -- 1/2 छोटी चम्मच
  12. हल्दी -- 1/4 छोटी चम्मच
  13. हींग -- 1 चुटकी
  14. मक्के का आटा -- 2 बड़ी चम्मच

विधि :-
  1. सरसों साग(750 ग्राम), बथुआ साग(250 ग्राम), पलक साग(250 ग्राम) और नमक को प्रेशर कुकर में 7-8 मिनट तक पकायें|
  2. जब सब्जियां पक जायें, उसके बाद से पानी निकल कर अलग रख लें और उबली सब्जी को पीस लें|
  3. प्याज(1), अदरक(2 इंच), लहसुन(7-8) और हरी मिर्च(2) को बारीक़ काट लें|
  4. एक कड़ाई में तेल(2 बड़ी चम्मच) लें और गरम करें | इसमें जीरा(1 छोटी चम्मच) डालें और जब जीरा तड़कने लगे तब उसमें बारीक़ कटी प्याज, अदरक, लहसुन और हरी मिर्च डालें|
  5. जब प्याज सुन्हेरे रंग की होने लगे तब उसमें धनिया पाउडर(1 छोटी चम्मच), लाल मिर्च(1/2 छोटी चम्मच), हल्दी(1/4 छोटी चम्मच) और हींग(1 चुटकी) डालें|
  6. अब कड़ाई में बारीक़ पीसी हुई सब्जी, उबालने में उपयोग किया गया पानी और मक्के का आटा(2 बड़ी चम्मच) को थोडा पानी में मिला कर डालें| फिर इसे 15 मिनट तक पकायें|
  7. सरसों का साग तैयार है|


Ingredients :-
  1. Mustard Leaves/Sarson -- 750 gm
  2. Bathua Leaves/Chenopodium -- 250 gm
  3. Spinach Leaves/Palak -- 250 gm
  4. Salt -- as per taste
  5. Onion -- 1 big size
  6. Ginger -- 2 inch
  7. Garlic -- 7-8
  8. Green Chili -- 2
  9. Oil -- 2 tbsp
  10. Cumin Seed -- 1 tsp
  11. Coriander Powder -- 1 tsp
  12. Turmeric Powder -- ¼ tsp
  13. Asafoetida/Hing -- 1 pinch
  14. Corn Flour -- 2 tbsp

Instructions :-
  1. Put Mustard Leaves/Sarson(750 gm), Bathua Leaves/Chenopodium(250 gm), Spinach Leaves/Palak (250 gm) and Salt(as per taste) in the pressure cooker. And cook it for 7-8 minute.
  2. When vegetables are cooked then take out the water and keep it in separate container. Grind the vegetables.
  3. Finely chop the Onion(1 big size), Ginger(2 inch), Garlic(7-8) and Green Chili(2)
  4. Add Oil(2 tbsp) in the pan and heat it. Add Cumin Seed(1 tsp) in the pan. When Cumin Seed start to crackle then  add chopped Onion, Ginger, Garlic and Green Chili.
  5. When Onion start to change its colour into Golden then add Coriander Powder (1 tsp), Turmeric Powder (1/4tsp) and  Asafoetida/Hing (1 pinch).
  6. Add grinded vegetable, boiled water and Corn Flour(2 tbsp), after mixing in the water, in the pan. After that cook it for 8-9 minute.
  7. Sarson ka Saag is ready to serve.