कुल पाक समय 25 मिनट= तैयारी का समय 5 मिनट + पकाने का समय 20 मिनट
मात्रा = 3-4 के लिए
सामग्री :-
- कच्चे आम -- 2 मध्यम आकर
- सौंफ (पाउडर के लिए) -- 1 बड़ी चम्मच
- तेल -- 1 बड़ी चम्मच
- सौंफ -- 1/4 छोटी चम्मच
- लाल मिर्च -- 1
- हल्दी -- 1/4 छोटी चम्मच
- शक्कर -- 3/4 कप
- नमक -- स्वादानुसार
- पानी -- ¾ कप
विधि :-
- कच्चे आम (2 बड़े आकर ) को छील कर काट लें|
- सौंफ (1 बड़ी चम्मच) को बिना तेल के सकें और फिर उसका पाउडर बनाएं|
- कड़ाई में तेल (1 बड़ी चम्मच) लें और गरम करें| गरम तेल में सौंफ (1/4 छोटी चम्मच) और लाल मिर्च(1) डाल कर सेकें|
- कड़ाई में कटे हुये आम, हल्दी (1/4 छोटी चम्मच), शक्कर(3/4 कप), सौंफ पाउडर, नमक (स्वादानुसार) और पानी(¾ कप ) मिलायें और 15 मिनट तक पकायें|
- स्वदिष्ट चटनी तैयार है|
Ingredients :-
- Raw Mangoes -- 2 medium size
- Fenugreek Seed/Saunf (for making powder)-- 1 tbsp
- Oil -- 1 tbsp
- Fenugreek Seed/Saunf -- ¼ tsp
- Dry Red Chili -- 1
- Turmeric Powder -- ¼ tsp
- Sugar -- ¾ cup
- Salt -- as per taste
- Water -- ¾ cup
Instructions :-
- Peel and chop the Raw Mangoes (2 medium size).
- Dry roast the Fenugreek Seed/Saunf (1 tbsp) and make powder of the roasted seed.
- Add Oil (1 tbsp) in the pan & heat it. Add Fenugreek Seed/Saunf (¼ tsp) and Dry Red Chili (1) in the pan.
- Add Chopped Mangoes, Turmeric Powder(¼ tsp), Sugar (¾ cup), Fenugreek Seed/Saunf powder, Salt (as per taste) and Water(¾ cup) in the pan and cook it for another 15 minute.
- Tasty Chutney is ready to serve.