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आम चटनी/Mango Chutney


कुल पाक समय   25 मिनट= तैयारी का समय 5 मिनट  + पकाने का समय 20 मिनट
मात्रा = 3-4 के लिए
सामग्री :-
  1. कच्चे आम  -- 2 मध्यम आकर
  2. सौंफ (पाउडर के लिए) -- 1 बड़ी चम्मच
  3. तेल -- 1 बड़ी चम्मच
  4. सौंफ -- 1/4 छोटी चम्मच
  5. लाल मिर्च -- 1
  6. हल्दी -- 1/4 छोटी चम्मच
  7. शक्कर -- 3/4 कप
  8. नमक -- स्वादानुसार
  9. पानी -- ¾ कप  
विधि :-
  1. कच्चे आम (2 बड़े आकर ) को छील कर काट लें|
  2. सौंफ (1 बड़ी चम्मच) को बिना तेल के सकें और फिर उसका पाउडर बनाएं|
  3. कड़ाई में तेल (1 बड़ी चम्मच) लें और गरम करें| गरम तेल में सौंफ (1/4 छोटी चम्मच) और लाल मिर्च(1) डाल कर सेकें|
  4. कड़ाई में कटे हुये आम, हल्दी (1/4 छोटी चम्मच), शक्कर(3/4 कप), सौंफ पाउडर, नमक (स्वादानुसार) और पानी(¾ कप ) मिलायें और 15 मिनट तक पकायें|
  5. स्वदिष्ट चटनी तैयार है|

Ingredients :-
  1. Raw Mangoes -- 2 medium size
  2. Fenugreek Seed/Saunf (for making powder)-- 1 tbsp
  3. Oil -- 1 tbsp
  4. Fenugreek Seed/Saunf -- ¼ tsp
  5. Dry Red Chili -- 1
  6. Turmeric Powder -- ¼ tsp
  7. Sugar -- ¾ cup
  8. Salt -- as per taste
  9. Water -- ¾ cup
Instructions :-
  1. Peel and chop the Raw Mangoes (2 medium size).
  2. Dry roast the Fenugreek Seed/Saunf (1 tbsp) and make powder of the roasted seed.
  3. Add Oil (1 tbsp) in the pan & heat it. Add Fenugreek Seed/Saunf (¼ tsp) and Dry Red Chili (1) in the pan.
  4. Add Chopped Mangoes, Turmeric Powder(¼ tsp), Sugar (¾ cup), Fenugreek Seed/Saunf powder, Salt (as per taste) and Water(¾ cup) in the pan and cook it for another 15 minute.
  5. Tasty Chutney is ready to serve.