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मैथी थेपला/Methi Thepla


कुल पाक समय   50 मिनट= तैयारी का समय 25 मिनट  + पकाने का समय 25मिनट
मात्रा = 12-13 थेपले

सामग्री :-
  1. मैथी की पत्ती -- 1 कप
  2. अदरक -- 1 इंच
  3. लहसुन -- 5-6
  4. गेहुँ आटा -- 1 कप
  5. बेसन -- 2/3 कप
  6. जीरा -- 1 छोटी चम्मच
  7. धनिया पाउडर -- 1 छोटी चम्मच
  8. अजवायन -- 1 छोटी चम्मच
  9. हल्दी -- 1/4 छोटी चम्मच
  10. लाल मिर्च -- 1 छोटी चम्मच
  11. नमक -- स्वादनुसार
  12. दही -- 1/4 कप
  13. तेल -- 2 बड़ी चम्मच

विधि :-
  1. मैथी की पत्ती(1 कप) को बारीक़ काट लें।
  2. अदरक(1 इंच) और लहसुन(5-6) का पेस्ट बना लें|
  3. अब मैथी के पत्ते, गेहुँ आटा(1 कप), बेसन(2/3 कप), अदरक-लहसुन का पेस्ट, जीरा(1 छोटी चम्मच), धनिया पाउडर(1 छोटी चम्मच), अजवायन(1 छोटी चम्मच), हल्दी(1/4 छोटी चम्मच), लाल मिर्च(1 छोटी चम्मच), नमक(स्वादनुसार), दही(1/4 कप) और तेल(2 बड़ी चम्मच)  को मिला कर मिश्रण को बिना पानी की सहायता गूथ लें।
  4. अब मिश्रण को 10-15 मिनट तक धक केर छोड़ दें।
  5. मिश्रण से 12-13 बराबर आकार के गोले बनाएं ।
  6. अब इन गोलों को बेलें। अगर बेलते समय ये चिपकें तो गेहूं के आटे को गोले पर लगायें।
  7. तवे में तेल या घी डाल कर फैलाएं और बिल हुआ थेपला डाल कर दोनों तरफ से सेकें |

Ingredients :-
  1. Fenugreek Leaves -- 1 cup
  2. Ginger -- 1 inch
  3. Garlic -- 5-6
  4. Wheat Flour -- 1 cup
  5. Gram Flour -- ⅔ cup
  6. Cumin Seed -- 1 tsp
  7. Coriander Powder -- 1 tsp
  8. Carom Seeds -- 1 tsp
  9. Turmeric -- 1/4 tsp
  10. Red Chili powder -- 1 tsp
  11. Salt -- as per taste
  12. Yogurt/Dahi/Curd -- 1/4 cup
  13. Oil -- 2 tbsp

Instruction :-
  1. Finely chop the Fenugreek Leaves (1 cup).
  2. Make paste of Ginger(1 inch) and Garlic(5-6).
  3. Mix Fenugreek Leaves, Wheat Flour(1 cup), Gram Flour(⅔ cup), Ginger-Garlic Paste, Cumin Seed(1tsp), Coriander Powder(1 tsp), Carom Seeds(1 tsp), Turmeric(1/4 tsp), Red Chili powder(1 tsp), Salt (as per taste), Yogurt/Dahi/Curd(1/4 cup) and Oil (2 tbsp) and make dough of the mixture using  water.
  4. After covering the dough, leave it for 10-15 minute.
  5. Now make 12-13 round shape balls from the dough and roll out each ball into 5 inch circle.
  6. If mixture is getting stuck then add wheat flour over the ball.
  7. Spread oil / ghee on the griddle and cook the thepla from both the side.