कुल पाक समय 50 मिनट= तैयारी का समय 25 मिनट + पकाने का समय 25मिनट
मात्रा = 12-13 थेपले
सामग्री :-
- मैथी की पत्ती -- 1 कप
- अदरक -- 1 इंच
- लहसुन -- 5-6
- गेहुँ आटा -- 1 कप
- बेसन -- 2/3 कप
- जीरा -- 1 छोटी चम्मच
- धनिया पाउडर -- 1 छोटी चम्मच
- अजवायन -- 1 छोटी चम्मच
- हल्दी -- 1/4 छोटी चम्मच
- लाल मिर्च -- 1 छोटी चम्मच
- नमक -- स्वादनुसार
- दही -- 1/4 कप
- तेल -- 2 बड़ी चम्मच
विधि :-
- मैथी की पत्ती(1 कप) को बारीक़ काट लें।
- अदरक(1 इंच) और लहसुन(5-6) का पेस्ट बना लें|
- अब मैथी के पत्ते, गेहुँ आटा(1 कप), बेसन(2/3 कप), अदरक-लहसुन का पेस्ट, जीरा(1 छोटी चम्मच), धनिया पाउडर(1 छोटी चम्मच), अजवायन(1 छोटी चम्मच), हल्दी(1/4 छोटी चम्मच), लाल मिर्च(1 छोटी चम्मच), नमक(स्वादनुसार), दही(1/4 कप) और तेल(2 बड़ी चम्मच) को मिला कर मिश्रण को बिना पानी की सहायता गूथ लें।
- अब मिश्रण को 10-15 मिनट तक धक केर छोड़ दें।
- मिश्रण से 12-13 बराबर आकार के गोले बनाएं ।
- अब इन गोलों को बेलें। अगर बेलते समय ये चिपकें तो गेहूं के आटे को गोले पर लगायें।
- तवे में तेल या घी डाल कर फैलाएं और बिल हुआ थेपला डाल कर दोनों तरफ से सेकें |
Ingredients :-
- Fenugreek Leaves -- 1 cup
- Ginger -- 1 inch
- Garlic -- 5-6
- Wheat Flour -- 1 cup
- Gram Flour -- ⅔ cup
- Cumin Seed -- 1 tsp
- Coriander Powder -- 1 tsp
- Carom Seeds -- 1 tsp
- Turmeric -- 1/4 tsp
- Red Chili powder -- 1 tsp
- Salt -- as per taste
- Yogurt/Dahi/Curd -- 1/4 cup
- Oil -- 2 tbsp
Instruction :-
- Finely chop the Fenugreek Leaves (1 cup).
- Make paste of Ginger(1 inch) and Garlic(5-6).
- Mix Fenugreek Leaves, Wheat Flour(1 cup), Gram Flour(⅔ cup), Ginger-Garlic Paste, Cumin Seed(1tsp), Coriander Powder(1 tsp), Carom Seeds(1 tsp), Turmeric(1/4 tsp), Red Chili powder(1 tsp), Salt (as per taste), Yogurt/Dahi/Curd(1/4 cup) and Oil (2 tbsp) and make dough of the mixture using water.
- After covering the dough, leave it for 10-15 minute.
- Now make 12-13 round shape balls from the dough and roll out each ball into 5 inch circle.
- If mixture is getting stuck then add wheat flour over the ball.
- Spread oil / ghee on the griddle and cook the thepla from both the side.