कुल पाक समय 10 घंटा 40 मिनट = तैयारी का समय 10 घंटा + पकाने का समय 40 मिनट
मात्रा : 3-4 के लिए
सामग्री :-
- उरद दाल -- 1/2 कप
- राजमा -- 2 बड़ी चम्मच
- प्याज -- 1 बड़े आकार की
- अदरक -- 1 इंच
- लहसुन -- 6-7
- हरी मिर्च -- 1
- टमाटर -- 1 बड़ा
- घी/तेल -- 2 बड़ी चम्मच
- जीरा -- 1 छोटी चम्मच
- लाल मिर्च पाउडर -- ½ छोटी चम्मच
- मलाई/क्रीम -- 1/3 कप
- गरम मसाला -- 1/4 छोटी चम्मच
- नमक -- स्वादनुसार
विधि :-
- साबुत उरद दाल (1/2 कप) और राजमा (2 बड़ी चम्मच) को 9-10 घंटे के लिए पानी में भिगो दीजिये ।
- प्याज (1 बड़े आकार की), अदरक(1), लहसुन(6-7), हरी मिर्च(1) और टमाटर (1 बड़ा) को बारीक़ काट लें।
- साबुत उरद दाल और राजमा को अगले दिन प्रेशर कुकर में 4 कप पानी में थोडा सा नमक मिला कर 10-15 मिनट तक पकाइए |
- अगर उरद दाल और राजमा न पकें तो कुछ देर तक और पकाये |
- उरद दाल और राजमा पकानेके बाद, एक कड़ी में 2 बड़ी चम्मच घी/तेल लें और गरम करें
- गरम घी/तेल में जीरा (1 छोटी चम्मच) डालिए | जब जीरा तड़कने लगे तब उसमें बारीक कटी हुई प्याज, अदरक और लहसुन डालिए|
- जब प्याज का रंग सुनहरा होने लगे तब उसमें बारीक़ कटी हुई हरी मिर्च, टमाटर, लाल मिर्च पाउडर (½ छोटी चम्मच) और मलाई/क्रीम (1/3 कप) मिलाएं और 3-4 मिनट के लिए पकने दें|
- अब उबली हुई उरद दाल, राजमा, गरम मसाला(1/4 छोटी चम्मच) और नमक (स्वादनुसार) मिला दें| 2-3 मिनट तक दल को और पकाइए |
- दल मखानी तैयार है
नोट :-
- अगर ग्रेवी गाड़ी रह जाये तो उसमें थोडा पानी मिलाएं और अगर पतली है तो कुछ देर तक और पकाएं |
- परोसने से पहले 1 बड़ी चम्मच घी/बटर या क्रीम/मलाई या धनिया पत्ती का उपयोग कर सकते है|
Total Time 10 Hours 40 Minutes = Preparation Time 10 Hours + Cooking Time 40 Minutes
Serves = 3-4
Ingredients :-
- whole Black Gram/Urad Dal -- 1/2 cup
- Red Kidney beans/Rajma -- 2 tbsp
- Onion -- 1 big size
- Ginger -- 1 inch
- Garlic -- 6-7
- Green Chili -- 1
- Tomato -- 1 big size
- Ghee/Butter -- 2 tbsp
- Cumin seed -- 1 tsp
- Red Chili Powder -- ¼ tsp
- Cream/Malai -- 1/3 cup
- Garam Masala -- 1 tsp
- Salt -- as per taste
Instructions :-
- Soak the whole Black gram/Urad dal(1/2 cup) and Red Kidney beans/Rajma (2 tbsp) in the water for 9-10 hours.
- Finely chop the Onion (1 big size), Ginger (1 inch), Garlic (6-7), Green Chili(1) and Tomato(1 big size).
- After 10-12 hours take out the whole Urad Dal and Rajma from the water and put it in Pressure cooker with 4 cup water. Cover the pressure cooker and cook it for 10-15 minute.
- After 10-15 minute, if Urad Dal and Rajma is not cooked then again cook it in Pressure Cooker for some more time.
- Add Ghee/Butter (2 tbsp) in the pan and heat it.
- Add Cumin seed (1 tsp) in the heated Ghee/Butter. When Cumin Seed start to sizzle then add cinely chopped Onion, Ginger and Garlic.
- When the colour of the Onion start to change into Golden colour then add Green Chili, Tomato, Red Chili Powder(¼ tsp) and Cream/Malai/(1/3 cup) and cook it for another 3-4 minute.
- Add Urad Dal, Rajma, Garam Masala(1 tsp) and Salt(as per taste) into the pan. Cook it for another 2-3 minute.
- Dal Makhani is ready.
Note :-
- If gravy is thick then add water and If gravy is too thin then cook it for some more time.
- Before serving it 1 tbsp Ghee/Butter or Cream or Coriander Leaves may be used for decoration.