कुल
पाक समय
30 मिनट
= तैयारी का समय 10 मिनट + पकाने का समय 20 मिनट
मात्रा
: 3-4
के
लिए
सामग्री
:-
1. अदरक -- 1 इंच
2. हरी मिर्च -- 1
3. दही -- 1 कप
4. हल्दी -- 1/4 छोटी चम्मच
5. हिंग -- 1 चुटकी
6. नमक -- स्वादानुसार
7. नीबू रस -- 1/2 छोटी चम्मच
8. बेसन -- 1 कप
9. तड़का के लिए
1. तेल -- 1 बड़ी चम्मच
2. सरसों/राइ -- 1 छोटी चम्मच
3. करी पत्ता -- 9-10
4. कटी हुई हरी मिर्च -- 2
विधि
:-
1. सबसे पहले अदरक (1 इंच) और हरी मिर्च (1) का मिक्सर ग्राइंडर में
पेस्ट बना लें|
2. अब दही(1 कप) को अच्छे से फेट लें| फेटे हुये दही में अदरक -
हरी मिर्च पेस्ट, हल्दी(1/4 छोटी चम्मच), हिंग(1 चुटकी), नमक (स्वादानुसार), नीबू रस (1/2 छोटी चम्मच) और बेसन (1 कप) को अच्छे से मिलाये, ताकि उसमें गुठलियाँ न बनें|
3. 2-3 थाली के पिछले भाग में तेल
लगा कर रख दें|
4. अब मिश्रण को कड़ाई (अगर नॉन
स्टिक कड़ी है तो उसका उपयोग करें) में मिश्रण डालें और 9-10 मिनट तक धीमी आंच पर पकाएं
और मिश्रण को गदा होने दें|
5. अब थोड़े से मिश्रण को थाली
के पिछले भाग में पतला फिलाएं और कुछ देर बाद उसे निकलते हुये गोल गोल घुमाएं| अगर मिश्रण खांडवी आकर में
नहीं आ रहा तो उसे थोडा और पकायें|
6. अब मिश्रण को सभी थाली में
फिला दें और उसे पतला-
पतला
(1.5-2
इंच)
लम्बा काटें| अब कटे हुये भाग को गोल -
गोल घुमायें|
7. तड़का के लिए :-
1. कड़ाई तेल (1 बड़ी चम्मच ) लें और गरम करें| गरम होने पर सरसों/राइ (1 छोटी चम्मच) डालें|जब सरसों/राइ तड़कने लगे तब
उसमें करी पत्ता(9-10)
और
कटी हुई हरी मिर्च(2) डालें|
8. खांडवी परोसने के लिए तैयार
है|
Total Time 30
Minutes = Preparation Time 10 Minutes + Cooking Time 20 Minutes
Serves = 3-4
Serves = 3-4
Ingredients:-
1. Ginger/Adrak -- 1 inch
2. Green Chili -- 1
3. Curd -- 1 Cup
4. Turmeric/Haldi Powder
-- ¼ tsp
5. Asafoetida/Hing
-- One Pinch
6. Salt -- as per taste
7. Lemon Juice -- ½ tsp
8. Gram Flour/Besan -- 1 Cup
9. For Tadka
1. Oil -- 1 tbsp
2. Mustard Seeds/Sarson/Rai --
1 tsp
3.
Leaves/Kadi Patta -- 9-10
4.
Chopped Green Chilies -- 2
Method:-
1. Make paste of
Ginger/Adrak(1 inch) and Green Chili (1) in a mixer grinder.
- Churn the the Curd (1 Cup). Now add Ginger- Green Chili Paste, Turmeric/Haldi Powder (¼ tsp), Asafoetida/Hing (One Pinch), Salt (as per taste), Lemon Juice(½ tsp) and Gram Flour/Besan (1 Cup) in the Curd. And mix all the ingredients properly so that lumps should not be formed.
- Spread oil at the backside of 2-3 Thalis/Plates.
- Add the mixture in the pan(If Non stick pan is available then use Non stick pan) and cook it at low flame for 9-10 minutes. And let the mixture become thick.
- Take out some amount of mixture and spread it thinly on the greased Thalis/Plates. After some time try to roll it, if it is not getting rolled then cook it for some more time.
- Spread the mixture on the all the greased Thalis/Paltes. Cut it into strips (1.5-2 inch). Now roll all the strips.
- For Tadka
1. Add Oil (1 tbsp) in the pan
and heat it. When Oil is hot then add Mustard Seeds/Sarson/Rai (1 tsp). When
Mustard Seeds/Sarson/Rai crackle then add Curry
Leaves/Kadi Patta(9-10) and chopped Green Chilies(2)
8.
Khandvi is ready to serve.