Menu

Printfriendly

खांडवी/Khandvi




कुल पाक समय  30 मिनट = तैयारी का समय 10 मिनट + पकाने का समय 20 मिनट
मात्रा : 3-4 के लिए

सामग्री :-
1.     अदरक -- 1 इंच
2.     हरी मिर्च -- 1
3.     दही -- कप
4.     हल्दी -- 1/4 छोटी चम्मच
5.     हिंग -- 1 चुटकी
6.     नमक -- स्वादानुसार
7.     नीबू रस -- 1/2 छोटी चम्मच
8.     बेसन -- 1 कप
9.     तड़का के लिए
1.     तेल -- 1 बड़ी चम्मच
2.     सरसों/राइ -- 1 छोटी चम्मच
3.     करी पत्ता -- 9-10
4.     कटी हुई हरी मिर्च -- 2
विधि :-
1.     सबसे पहले अदरक (1 इंच) और हरी मिर्च (1) का मिक्सर ग्राइंडर में पेस्ट बना लें|
2.     अब दही(कप) को अच्छे से फेट लें|  फेटे हुये दही में अदरक - हरी मिर्च पेस्ट, हल्दी(1/4 छोटी चम्मच), हिंग(1 चुटकी), नमक (स्वादानुसार), नीबू रस (1/2 छोटी चम्मच) और बेसन (1 कप) को अच्छे से मिलाये, ताकि उसमें गुठलियाँ न बनें|   
3.     2-3 थाली के पिछले भाग में तेल लगा कर रख दें|
4.     अब मिश्रण को कड़ाई (अगर नॉन स्टिक कड़ी है तो उसका उपयोग करें) में मिश्रण डालें और 9-10 मिनट तक धीमी आंच पर पकाएं और मिश्रण को गदा होने दें|
5.     अब थोड़े से मिश्रण को थाली के पिछले भाग में पतला फिलाएं और कुछ देर बाद उसे निकलते हुये गोल गोल घुमाएं| अगर मिश्रण खांडवी आकर में नहीं आ रहा तो उसे थोडा और पकायें|
6.     अब मिश्रण को सभी थाली में फिला दें और उसे पतला-  पतला (1.5-2 इंच) लम्बा काटें| अब कटे हुये भाग को गोल - गोल घुमायें|
7.     तड़का के लिए :-
1.     कड़ाई तेल (1 बड़ी चम्मच ) लें और गरम करें| गरम होने पर सरसों/राइ (1 छोटी चम्मच) डालें|जब सरसों/राइ तड़कने लगे तब उसमें करी पत्ता(9-10) और कटी हुई हरी मिर्च(2) डालें|
8.     खांडवी परोसने के लिए तैयार है|

Total Time 30 Minutes = Preparation Time 10 Minutes + Cooking Time 20 Minutes
Serves =  3-4 
Ingredients:-
1.     Ginger/Adrak -- 1 inch
2.     Green Chili -- 1
3.     Curd -- 1 Cup
4.     Turmeric/Haldi Powder  -- ¼ tsp
5.     Asafoetida/Hing -- One Pinch
6.     Salt -- as per taste
7.     Lemon Juice -- ½ tsp
8.     Gram Flour/Besan -- 1 Cup
9.     For Tadka
1.     Oil -- 1 tbsp
2.     Mustard Seeds/Sarson/Rai -- 1 tsp
3.     Leaves/Kadi Patta -- 9-10
4.     Chopped Green Chilies -- 2

Method:-
1.     Make paste of Ginger/Adrak(1 inch) and Green Chili (1) in a mixer grinder.
  1. Churn the the Curd (1 Cup). Now add Ginger- Green Chili Paste, Turmeric/Haldi Powder (¼ tsp), Asafoetida/Hing (One Pinch), Salt (as per taste), Lemon Juice(½ tsp) and Gram Flour/Besan (1 Cup) in the Curd. And mix all the ingredients properly so that lumps should not be formed.
  2. Spread oil at the backside of 2-3 Thalis/Plates.
  3. Add the mixture in the pan(If Non stick pan is available then use Non stick pan) and cook it at low flame for 9-10 minutes. And let the mixture become thick.
  4. Take out some amount of mixture and spread it thinly on the greased Thalis/Plates. After some time try to roll it, if it is not getting rolled then cook it for some more time.
  5. Spread the mixture on the all the greased Thalis/Paltes. Cut it into strips (1.5-2 inch). Now roll all the strips.
  6. For Tadka
1.     Add Oil (1 tbsp) in the pan and heat it. When Oil is hot then add Mustard Seeds/Sarson/Rai (1 tsp). When Mustard Seeds/Sarson/Rai crackle then add  Curry Leaves/Kadi Patta(9-10) and chopped Green Chilies(2)
8.     Khandvi is ready to serve.