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पाक कला सुझाव/ Cooking Tips

सब्जियों का संरक्षण

  1. काटने के बाद सेब के भूरे से बचाने के लिए कटी हुई सतह पर थोड़ा सा नींबू का रस लगायें। सेबलंबे समय के लिए भूरा नहीं होगा।
  2. हरी मिर्च के तनों निकालें जिससे आप मिर्च को ज्यादा समय तक संभल केर रख सकते है।
  3. लंबे समय के लिए फलों को ताजा रखने के लिए उन्हें refrigerator में रखने के लिए उन्हें अखबार में लपेट कर रखें|
  4. घर पर बने अदरक/ लहसुन/मिर्च के पेस्ट को जयदा समय तक रखने के लिए उसे तेल और नमक के साथ मिला केर रखें ।

Preserving Vegetable

  1. To avoid browning of apples after cutting, apply a little lemon juice on the cut surface. The apples will stay and look fresh for a longer time.
  2. Remove the stems of green chilies while storing them. This will help them to stay fresh for long.
  3. Wrap the fruits and vegetables in newspaper before refrigerating to keep them fresh for long.
  4. Add a tsp. of hot oil to homemade pastes of garlic, ginger or green chili, along with salt to make it last longer and taste fresher.

काटना और छीलने पर युक्तियाँ:

  1. छीलने या काटने से पहले सब्जियों को धोएं ताकि सब्जियों का पोषण काम ना हो।
  2. कोशिश करें कि सब्जियों को पतला छीलें जिससे सब्जी छिलकों में बेकार ना हो।
  3. आधे कटे प्याज  को 10 मिनट के लिए पानी में भिगोने के बाद काटने पर आंसू नहीं आते।
  4. बादाम को 10 मिनट तक उबालने के बाद छीलना आसान होता है
  5. मक्का (भुट्टा) से बाहरी पत्तियों और भूसी निकालें। दृढ़ता से एक बोर्ड में फ्लैट अंत के साथ मकई ईमानदार होल्डिंग, एक तेज चाकू ले और उन्हें दूर पट्टी करने के लिए गुठली और सिल के बीच यह नीचे चला रहे हैं।
  6. सूखे मेवे को आसानी से काटने के लिए पहले उन्हें कुछ देर के लिए फ्रिज में रखें फिर चाकू को उबले पानी में गरम करने के बाद काटें ।
  7. टमाटर का छिलका आसानी से उतारने के लिए उसे 2-3 मिनिट के लिए उबले हुए पानी में रखें ।

Tips On Cutting & Peeling :

  1. Wash vegetables before peeling or cutting for preserving the nutrient of the vegetables
  2. Peel vegetables as thinly for avoiding the wastage of the vegetable
  3. After peeling onions cut in half and soak in water for about 10 minutes before cutting to avoid crying.
  4. Soak almonds in a cup of boiling water for 10 minutes .The skin will peel off easily.
  5. Remove the outer leaves and husks from the corn (bhutta). Holding the corn upright with the flat end firmly in a board, take a sharp knife and run it down between the kernels and the cob to strip them away.
  6. Chopping dry fruits - Freeze them first for one hour & then dip the knife into hot water before cutting them.
  7. For peeling tomato easily, put tomato in boiling water for 2-3 min

 तलने पर सुझाव:

  1. रंग बदलने तक मसालों को फ्राई करें ताकि उनका पूरा स्वाद बना रहे ।
  2. थोड़ा सा गरम तेल और 1/2 चमच तेल पकोड़ा/भजिये के पेस्ट में मिलाएं ।
  3. सरसों के तेल में खाना पकाने से उसमें तीखापन लाया जा सकता है । तीखेपन  को कम करने के लिए सरसों के तेल  को उसमें धुआं आने तक गरम करें ।
  4. अगर पुरियों को पहले से बल कर रखना चाहते है तो पुरियों को बेलने के बाद धुले हुए गीले मल-मल के कपड़े के बीच में रख कर ताल सकते है ।
  5. पुरियों को खुस्क बनाने के लिए, उसको सानते वक़्त उसमें 1 चमच्च तेल और चावल का आटा गेहूं के आटे में मिला सकते है ।
  6. पकोड़ों को खुश्क बनाने के लिए बेसन के पेस्ट में मक्के का आता मिला सकते है

Tips On Frying :

  1. Fry the seasonings until they change color, to get full flavour of seasonings.
  2. Add some hot oil and 1/2 tsp of baking soda in batter while making pakodas.
  3. For keeping the pungency of the meal mustard oil can be used. For making pungency mild Mustard oil can be heat upto smoke point.
  4. Poori can be rolled and place between well-rinsed wet muslin cloth at least an hour ahead and can be Fried before serving.
  5. To make pooris more crispy add a little rice flour to the wheat flour while kneading.
  6. Pakodas will turn out crisper if a little corn flour is added to the gram flour (besan) while preparing the batter.


ग्रेवी के लिए सुझाव:

  1. केवल घी या वनस्पति घी का उपयोग करें या तेल के साथ करें । इससे ग्रेवी का स्वाद बेहतर होगा ।
  2. काम लौ पैर मसलों को भूनें ।
  3. ग्रेवी यह स्वादिष्ट बनाने के लिए थोड़ी सी चीनी , मलाई या काजू का पेस्ट का उपयोग भी केर सकते है।  
  4. टमाटर की जगह केचप या सॉस उपयोग ग्रेवी में किया जा सकता है।
  5. अगर आप अदरक और लहसुन का उपयोग केर रहे है तो अदरक 40% और लहसुन 60% रखें ।
  6. यदि आप पानी में सब्जियों को उबालें तो पानी को फेकें ना उसका उपयोग ग्रेवी में या सूप बनाने में कर सकते है।
  7. ग्रेवी को गाड़ा करने के लिए मक्के का आंटा का उपयोग कर सकते है ।  

Tips For Gravies:

  1. Use only ghee/vanaspathi or the combination of ghee/vanaspati with oil can be used for good taste of the gravy.
  2. Fry the masala in reduced flame.
  3. Little sugar or cream or cashew paste can be added to the gravy for making gravy tasty.
  4. Instead of tomato, ketchup or sauce can be used in the gravies.
  5. While using ginger and garlic paste in curries, always use garlic at 60% ratio and ginger at 40% as ginger is very strong and may make your dish sharp and pungent.
  6. If you boil vegetables in water, do not throw the water, keep it to make gravies or soup.
  7. Corn flour can be used for making gravy thicker.

पाक कला पर युक्तियाँ:

  1. खाने के पोषक तत्व बचाने के लिए और  जल्दी पकाने के लिए प्याज खाना कुकर में पकाएं।कुकर में खाना पकाने से स्वाद में भी अंतर आता है ।
  2. चावल को पकाने से पहले उसमें एक चमच्च तेल  और कुछ निम्बू की बून्द मिलाने  से चावल के दाने पकने के बाद एक दूसरे से चिपकेंगे नहीं ।  
  3. उबले हुए नूडल को तुरंत ठंडे पानी में रखने से नूडल अलग अलग रहेंगे।
  4. अगर आप रात में चना / राजमा को भिगो केर रखना भूल जाते हैं। तो खाना पकाने से एक घंटे पहले  उबलते पानी में चना / राजमा को दाल केर रखें ।


Tips On Cooking :

  1. Use of cooker for preserving the nutrients of the meal and for cooking the meal in less time. Cooking in cooker will give different taste to the meal.
  2. Add a few drops of lemon a tsp of oil to rice before boiling to separate each grain.
  3. Immediately after boiling noodles put them in normal cold water to separate them each.
  4. If you forget to soak chana/Rajma overnight. Just soak the chana/Rajma in the boiling water for an hour before cooking.

बचे हुए भोजन पर सुझाव:

  1. भरवां पराठा बनाने के लिए बचे हुए सुखी दाल का प्रयोग करें।
  2. रसम या सांभर बनाने के लिए बचे हुए दाल पानी का प्रयोग करें।
  3. सब्जियों को उबलने के लिए बचे हुए पानी का उपयोग ग्रेवी  सूप, रसम  में इस्तेमाल कर सकते है ।  

Tips On Leftover Food:

  1. Use leftover sukhi dal to make stuffed paratha.
  2. Use the leftover dal water to make rasam or sambar.
  3. Never discard water in which vegetables are cooked, use it in gravies, soups, rasam .