कुल पाक समय 60 मिनट= तैयारी का समय 30 मिनट + पकाने का समय 30 मिनट
मात्रा = 4-5 के लिए
सामग्री :-
- 9 विभिन्न प्रकार की सब्जियां कटी हुई -- 2 कप
(गाजर, मटर, सेम, फूल गोभी, आलू, पत्ता गोभी, शिमला मिर्च, भुट्टे के दाने, लौकी )
नोट :- जरुरी नहीं की सभी सब्जियों का उपयोग करें। 3-4 सब्जियों का भी उपयोग किया जा सकता है।
- ग्रेवी
- काजू -- 21-22
- प्याज -- 2 माध्यम आकर की
- टमाटर -- 2 माध्यम आकर के
- हरी मिर्च -- 1
- अदरक -- 1 इंच
- लहसुन -- 5-6
- घी -- 4 चम्मच
- साबुत मसाला
- लोंग -- 3
- छोटी इलाइची -- 2
- बड़ी इलाइची -- 1
- दालचीनी -- 1 इंच
- तेज पत्ता -- 1
- दही -- 1/2 कप
- लाल मिर्च -- 1/4 छोटी चम्मच
- गरम मसाला -- 1/2 छोटी चम्मच
- हल्दी -- 1/4 छोटी चम्मच
- नमक -- स्वादानुसार
- क्रीम/मलाई -- 1/2 कप
- किसमिस -- 10
विधि :-
- काजू (11-12)को 10-15 पानी में भिगोने के बाद उसका पेस्ट बना लें।
- कटी हुई सब्जियों (2 कप ) को उबाल लें । उबली हुई सब्जियों को अलग रख लें और उबले हुए पानी को अलग रख लें ।
- प्याज (2 माध्यम आकर की ), टमाटर(2 माध्यम आकर के ), हरी मिर्च (1 ), अदरक (1 इंच ) और लहसुन (5 -6 ) को काट कर अलग अलग रख लें ।
- कड़ाई में 2 चम्मच घी डाल कर गरम करें । अब कड़ाई में लोंग(3), छोटी इलाइची (2), बड़ी इलाइची(1), चीनी (1 इंच ) और तेज पत्ता (1 )डाले।
- 1 - मिनट बाद बारीक़ कटी हुई प्याज, अदरक, लहसुन और हरी मिर्च डालें ।
- जब प्याज सुनहरे रंग की होने लगे तब कड़ाई में बारीक़ कटे हुए टमाटर, दही (1/2 कप ), काजू पेस्ट, लाल मिर्च (1/4 छोटी चम्मच ), गरम मसाला (1/2 छोटी चम्मच ), हल्दी (1/4 छोटी चम्मच ), नमक (स्वादानुसार ) और उबला में पानी (1 कप) डालें और 7-8 मिनट तक पकाएं।
- अब उसमें उबली हुई सब्जिया और क्रीम/मलाई (1/2 कप ) मिलाएं और 2-3 मिनट तक पकायें।
- सब्जी को निकल कर एक खाली बर्तन में रख लें।
- काजू (10) और किसमिस (10) को घी (2 बड़ी चम्मच) में सेकें और सेकने के बाद, घी, काजू और किसमिस को ऊपर से सब्जी में डालें।
- अब नवरत्न कोरमा तैयार है ।
Ingredients :-
- 9 different types of chopped vegetables -- 2 Cup
(Carrots, Peas, Beans, Cauliflower, Potatoes, Cabbage, Capsicum, Corn Seeds, Bottle Gourd)
Note :- It is not necessary to use all the nine vegetables. 3-4 vegetables can also be used.
- Gravy
- Cashew -- 21-22
- Onion -- 2 medium size
- Tomato -- 2 medium size
- Green Chili -- 1
- Ginger -- 1 inch
- Garlic -- 5-6
- Butter/Ghee -- 2 tbsp
- Whole Garam Masala
- Clove -- 3
- Green Cardamon -- 2
- Black Cardamon -- 1
- Cinnamon -- 1 inch
- Bay Leaf --1
- Curd -- 1/2 cup
- Red Chili Powder -- 1/4 tsp
- Garam Masala -- 1/2 tsp
- Turmeric Powder -- 1/4 tsp
- Salt -- as per taste
- Cream/Malai -- 1/2 cup
- Raisin -- 10
Instructions :-
- Soak the Cashew (11-12) for 20-25 minute and after that make paste using mixer grinder.
- Boil chopped vegetable (2 cup). After boiling, keep boiled vegetables in separate container and keep boiled water in another container.
- Finely chop the Onion (2 medium size), Tomato(2 medium size), Green Chili(1), Ginger(1 inch) & Garlic(5-6).
- Add Butter/Ghee (2 tbsp) in the pan and heat it. Now add Clove (3), Green Cardamom (2), Black Cardamom(1), Cinnamon(1 inch) and Bay Leaf (1).
- After 1 minute add chopped Onion, Ginger, Garlic and Green Chili.
- When Onion start to be golden colour then add chopped Tomato, Curd(1/2 cup), Cashew Paste, Red Chili Powder (1/4 tsp), Garam Masala (1/2 tsp), Turmeric Powder (1/4 tsp), Salt (as per taste) and boiled water(1 cup). Cook it for another 7-8 minute.
- Now add boiled vegetables and Cream/Malai (1/2 cup) and cook it for 2-3 minute.
- Take out the cooked curry from the pan and keep in separate container.
- Add Butter/Ghee(2 tbsp) in the pan and heat it. Fry the Cashew (10) and Raisin (10). After frying it, pour the Butter/Ghee , Cashew and Raisin on the Curry.
- Now Navratna Korma is ready.