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नवरत्न कोरमा/Navratna Korma


कुल पाक समय   60 मिनट= तैयारी का समय 30 मिनट  + पकाने का समय 30 मिनट
मात्रा = 4-5 के लिए


सामग्री :-
  1. 9 विभिन्न प्रकार की सब्जियां कटी हुई -- 2 कप
(गाजर, मटर, सेम, फूल गोभी, आलू, पत्ता गोभी, शिमला मिर्च, भुट्टे के दाने, लौकी )
नोट :- जरुरी नहीं की सभी सब्जियों का  उपयोग करें। 3-4 सब्जियों का भी उपयोग किया जा सकता है।    
  1. ग्रेवी
    1. काजू -- 21-22
    2. प्याज -- 2 माध्यम आकर की
    3. टमाटर -- 2 माध्यम आकर के
    4. हरी मिर्च -- 1
    5. अदरक -- 1 इंच
    6. लहसुन -- 5-6
    7. घी -- 4 चम्मच
    8. साबुत मसाला
      1. लोंग -- 3
      2. छोटी इलाइची -- 2
      3. बड़ी इलाइची -- 1
      4. दालचीनी -- 1 इंच
      5. तेज पत्ता -- 1
    9. दही -- 1/2 कप
    10. लाल मिर्च -- 1/4 छोटी चम्मच
    11. गरम मसाला -- 1/2 छोटी चम्मच
    12. हल्दी -- 1/4 छोटी चम्मच
    13. नमक -- स्वादानुसार
    14. क्रीम/मलाई -- 1/2 कप
    15. किसमिस -- 10

विधि :-
  1. काजू (11-12)को 10-15  पानी में भिगोने के बाद उसका पेस्ट बना लें।
  2. कटी हुई सब्जियों (2 कप ) को उबाल लें ।  उबली हुई सब्जियों को अलग रख लें  और उबले हुए पानी को अलग रख लें ।
  3. प्याज (2 माध्यम आकर की ), टमाटर(2 माध्यम आकर के ),  हरी मिर्च (1 ), अदरक (1 इंच ) और लहसुन (5 -6 ) को काट कर अलग अलग रख लें ।
  4. कड़ाई में 2 चम्मच घी डाल कर  गरम करें । अब कड़ाई में लोंग(3), छोटी इलाइची (2), बड़ी इलाइची(1),  चीनी (1 इंच ) और तेज पत्ता (1 )डाले।
  5. 1 - मिनट बाद बारीक़ कटी हुई प्याज, अदरक, लहसुन और हरी मिर्च डालें ।
  6. जब प्याज सुनहरे रंग की होने लगे तब कड़ाई में बारीक़ कटे हुए टमाटर, दही (1/2 कप ), काजू पेस्ट, लाल मिर्च (1/4 छोटी चम्मच ), गरम मसाला (1/2 छोटी चम्मच ), हल्दी (1/4 छोटी चम्मच ), नमक (स्वादानुसार ) और  उबला में  पानी (1 कप) डालें और 7-8 मिनट तक पकाएं।   
  7. अब उसमें  उबली हुई सब्जिया और क्रीम/मलाई (1/2 कप ) मिलाएं और 2-3 मिनट तक पकायें।
  8. सब्जी को निकल कर  एक खाली बर्तन में रख लें।
  9. काजू (10) और किसमिस (10) को घी (2  बड़ी चम्मच) में सेकें और सेकने के बाद, घी, काजू और किसमिस को ऊपर से  सब्जी में डालें।
  10. अब नवरत्न कोरमा तैयार है ।

Ingredients :-
  1. 9 different types of chopped vegetables -- 2 Cup
(Carrots, Peas, Beans, Cauliflower, Potatoes, Cabbage, Capsicum, Corn Seeds, Bottle Gourd)
Note :- It is not necessary to use all the nine vegetables. 3-4 vegetables can also be used.
  1. Gravy
    1. Cashew -- 21-22
    2. Onion -- 2 medium size
    3. Tomato -- 2 medium size
    4. Green Chili -- 1
    5. Ginger -- 1 inch
    6. Garlic -- 5-6
    7. Butter/Ghee -- 2 tbsp
    8. Whole Garam Masala
      1. Clove -- 3
      2. Green Cardamon -- 2
      3. Black Cardamon -- 1
      4. Cinnamon -- 1 inch
      5. Bay Leaf --1
    9. Curd -- 1/2 cup
    10. Red Chili Powder -- 1/4 tsp
    11. Garam Masala -- 1/2 tsp
    12. Turmeric Powder -- 1/4 tsp
    13. Salt -- as per taste
    14. Cream/Malai -- 1/2 cup
    15. Raisin -- 10

Instructions :-
  1. Soak the Cashew (11-12) for 20-25 minute and after that make paste using mixer grinder.
  2. Boil chopped vegetable (2 cup). After boiling, keep boiled vegetables in separate container and keep boiled water  in another container.
  3. Finely chop the Onion (2 medium size), Tomato(2 medium size), Green Chili(1), Ginger(1 inch) & Garlic(5-6).
  4. Add Butter/Ghee (2 tbsp) in the pan and heat it. Now add Clove (3), Green Cardamom (2), Black Cardamom(1), Cinnamon(1 inch) and Bay Leaf (1).
  5. After 1 minute add chopped Onion, Ginger, Garlic and Green Chili.
  6. When Onion start to be golden colour then add chopped Tomato, Curd(1/2 cup), Cashew Paste, Red Chili Powder (1/4 tsp), Garam Masala (1/2 tsp), Turmeric Powder (1/4 tsp), Salt (as per taste) and boiled water(1 cup). Cook it for another 7-8 minute.
  7. Now add boiled vegetables and Cream/Malai (1/2 cup) and cook it for 2-3 minute.
  8. Take out the cooked curry from the pan and keep in separate container.
  9. Add Butter/Ghee(2 tbsp) in the pan and heat it. Fry the Cashew (10) and Raisin (10). After frying it, pour the Butter/Ghee , Cashew and Raisin on the Curry.
  10. Now Navratna Korma is ready.