कुल पाक समय 25 मिनट= तैयारी का समय 10 मिनट + पकाने का समय 15 मिनट
मात्रा = 2-3 के लिए
सामग्री :-
- टमाटर -- 4 बड़े आकार के
- बटर -- 2 बड़ी चम्मच
- प्याज -- 1 मध्यम आकार की
- लहसुन -- 4-5
- कॉर्न फ्लौर -- 2 बड़ी चम्मच
- काली मिर्च पावडर -- स्वादानुसार
- पानी -- 3/4 कप
- क्रीम/मलाई -- 1/3 कप
- नमक -- स्वादनुसार
- शक्कर -- 5 छोटी चम्मच
विधि :-
- कड़ाई में बटर(2 बड़ी चम्मच) डालें और गरम करें| गरम होने पर उसमें बारीक़ कटी हुई प्याज(1 मध्यम आकार की) और लहसुन(4-5) को डालें|
- जब प्याज सुनहरे रंग की होने लगे तब कटे हुए टमाटर(4 बड़े आकार के) और कॉर्न फ्लौर (2 बड़ी चम्मच) डालें और 3-4 मिनट तक पकायें|
- जब टमाटर पाक जायें तब सूप को कड़ाई से एक बर्तन में निकल कर ब्लेंडर की सहायता से मिला लें|
- फिर से इसे कड़ाई में डालें और गरम करें|
- कड़ाई में काली मिर्च पावडर(स्वादानुसार), पानी(3/4 कप), क्रीम/मलाई(1/3 कप), नमक (स्वादनुसार) और शक्कर(5 छोटी चम्मच) डाल कर 2-3 मिनट तक पकायें|
- टोमेटो सूप तैयार है| सजाने के लिए सूप के ऊपर मलाई डालें|
नोट :- अगर सूप में मिठास पसंद नहीं है तो सूप में केवल 1 छोटी चम्मच शक्कर ही डालें|
Instructions :-
- Tomatoes -- 4 big size
- Butter -- 2 tbsp
- Onion -- 1 medium size
- Garlic -- 4-5
- Corn Flour -- 2 tbsp
- Black Pepper -- as per taste
- water -- 3/4 cup
- Cream/Malai -- 1/3 cup
- Salt -- as per taste
- Sugar -- 5 tsp
Ingredients :-
- Add Butter(2 tbsp) in the pan and heat it. After heating the pan add finely chopped Onion (1 medium size) and Garlic (4-5).
- When Onion start to change its colour into golden then add chopped Tomatoes(4 big size) and Corn Flour(2 tbsp) and cook it for 3-4 minute.
- When Tomatoes are soft then take out the soup and pour it in .pot. Blend it using blender.
- Again add the soup in the pan and heat it.
- Add Black Pepper(as per taste), water(¾ cup), Cream/Malai(⅓ cup), Salt (as per taste) and Sugar(5 tsp) in the pan and cook it for another 2-3 minute.
- Tomato Soup is ready to serve. For garnishing, pour the cream above the soup.
Note :- If you dont want sweetness in the soup then add only 1 tsp Sugar instead of 5 tsp sugar.